Ka mate!

Idag kom två maorier till klassen o lärde oss några sånger på maoriska exempelvis en välkomstsång, va sjukt roligt att lära sig!!! Sen berättade de även om Ka mate som är en av deras "Hakor" (krigsdanser) o just denna haka får endast männen genomföra, men kvinnorna får stå bakom o göra lite mer feminina steg. Dem genomför denna dans innan rugby matscher (mest känd), högtider eller när någon dör. Ka mate gjordes av Te Roaparaha som var en mycket känd maoriekrigare o kung här på NZ o den handlar om hur Te Roapapraha gömde sig från sina fiender men blev i slutändan mördad.
Vi fick lära oss denna krigsdans o texten som man ropar ut. Det va bara tråkigt att vi tjejer inte fick göra så mycket iomed att det va en killhaka. Jag filmade våran dans men kan tyvärr inte lägga upp den här så jag länkar istället till Black Hawks (NZ kända rugbylag) när dem genomför den på ett lite mer proffsigt sätt;)

http://www.youtube.com/watch?v=tdMCAV6Yd0Y&feature=related

Efter skolan gick vi på stan o kika o köpte resten av sakerna som vi ska ha på Angelicas födelsedagsmaskerad på fredag. Sen gick vi upp till bergsborna o gratulerade Lisa som fyller år idag. Grattis! Men jag o Sarah stannade inte så länge då vi skulle hem o packa inför morgondagens äventyr i Golden bay, där vi ska sova över en natt. 
De har ingen framförhållning över huvud taget här i NZ då det inte är någon som har informerat oss om vad vi ska ha med oss, hur vi ska göra med mat m.m dessa dagar. Så vi fick fråga busschuaffören om allting. E inte första gången man inte får reda på nått. Det e detta de kallar kiwistyle, att bara va spontana, men ibland vill man ha reda på saker när man ska ut på saker. 

Ha det så bra!!!


Kommentarer
Postat av: Mamma

Hej..Idag är stella här..vi har varit ute på promenad nu ..Synd att ni inte fick vara med och dansa..ha det gott kram mamma

2011-03-01 @ 10:53:21
Postat av: Frida

Hej! Va trevligt ge henne en jätte kram från mig! Vi fick va med o dansa i bakgrunden men med mycket mindre o tråkigare steg. kram

2011-03-01 @ 20:15:28
URL: http://vorathiel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0