Shopping!

Idag tog vi en ledig, välförtjänt dag från arbetet o jag o Sarah gick ner till stan o kolla i affärer. Köpte mig en skjorta, trosor, en jätte fin klänning o lite presenter=) Inne på Glassons träffade vi Alma så vi gick o fikade på "De vile" som hon jobbar på. Klart det bästa cafét i stan! De hade hur goda smothies som helst. Mums!! Blir nog fler turer dit innan vi drar hem till Sverige:P
Igår läste jag ut en bok som va den bästa jag någonsin har läst, Genom dina ögon av Stephanie Meyer! Rekomenderar den starkt!! Vill läsa mer av den. Hoppas på att det kommer en till o att denna bok görs till film också=)

Mina nya kläder=)Mer plugg!

Just nu händer det inte så mycket i mitt liv, ägnar alla dagar åt presentationen o inget annat! Men vi har kommit en bra bit o e riktigt hurtiga! Hejja oss!! Dock känns det som om vi har jätte mycket kvar att göra ändå men vi kommer lugnt att hinna med allt! Har även åkt på en rejälförkyldning med halsont o snurrig, så mår inte jätte bra! Men har köpt mig halstabletter panadol, apelsiner o dricker massa te så ska bli frisk!
Ha det så bra!


Plugg plugg plugg!

Idag va vi i klassrummet igen o presenterade våra påhittade reklamfilmer om nya zeeland o nelson. Sen efter spelade vi in ännu mer inför presentationen så nu e alla scener inspelade så nu e det bara en massa annat som ska in i filmen!! Har tatt oss hela eftermiddagen o kvällen så nu blir det en välförtjänt vila!!


Vi e på gång!

Idag hade vi lekton i skolan, för ovanlighetens skull. Sen efter skolan börade vi spela in film inför presentationen som äger rum nästa vecka! Skönt att va på gång nu!! Det tog hela eftermiddagen o kvällen så nu e jag helt slut efter dagens händelser!
Ha det så bra!


Födelsedagskalas!

Igår satte Sarah o jag oss i bibblan o gjejja med presentationen sen gick vi upp o gjorde iordning både oss o lägenheten inför kvällens kalas! Jag o Angelica gick ner till stan för att byta hennes högtalare som inte fungerade när hon provade dem, det slutade med att jag också hade köpt ett par i resestorlek när jag kom hem:P
Därefter gjorde vi iordning fikat o sen väntade vi på att gästerna skulle komma. Vi roade oss med olika ballonglekar mednas vi väntade:P
Det blev rätt smockfullt o högljut i våran lilla lägenhet. Men det va riktigt roligt! Senare på kvällen gick vi ut på en liten barrunda där vi började med ett ställe som det inte va nått folk på så vi drog vidare till whakatu o dansa o tjöta innan vi gick till little rock o avslutade kvällen där! Hade en riktigt rolig dag!Idag kom Sophie över o vi jobbade med presentationen o kom en bra bit! Gött! Så ikväll blir det lugna gatan framför tvn=)

Ha det så bra!


Fullspäckad dag!

Idag skickade jag hem massa saker till Sverige! Får hoppas att allt kommer hem helt! Sen gick jag, Sarah o Kim i stan o kika o tog en kaffe på Starbucks. Jag köpte mig två nya bh. Sen gick vi o handla mat o när jag kom hem hade kassörskan inte gett mig en av kassarna, för här packar personalen påsarna åt en. Så det blev att gå tillbaka till affären igen o hämta den! Va så gott att äta riktig mat nu efter 11 dagar med nudlar!!=D


Sydon!!

Mandag 14 Nelson-Kaikoura
Idag startade vi varan resan genom sydon o forta stoppet va Ohau som va ett jatte vackert vattenfall strax innan Kaikoura!! Fanns aven salar pa stranden dar vi hade parkerat bussen, jatte sota!! Val framme i Kaikoura packade vi upp o gick ner till The black beach o kolla ut over havet. Sen tog vi det bara lugnt pa motellet.

Ohau


The Black beach


Tisdag 15 Kaikoura-Hanmer Springs
Idag hamtade vi upp Elin o henny som hade vart pa valsafari. Sen akte vi till Peninsula Seal Colony o kolla pa salar. Darefter akte vi till Hanmer Springs som va en ytterst trakig by. Vi bodde pa ett jatte laskigt boende o vi hade suttit o skramt upp oss sjalva nar de som bode i lagenheten bredvid oss smog upp pa overvaningen utan att vi sag o skramde oss ratt rejalt sa att vi skrek! Bra hyss men agaren av boendet kom till oss o va jatte otrevlig o skalde ut oss for att vi hade skrickit en gang men hon sa att vi hade vastnas hela natten!! Surkarring!!

Onsdag 16 Hanmer Springs- Geraldine
Idag fick vi skit av Elisabeth (rektorn som va med) for att satkarringen hade gatt till dem o klagat for att vi skrek en gang igar! Det sjukaste va att Elisabeth ville inte ens lyssna pa hur det hade gatt till sa hon ignorerade oss totalt nar vi ville prata med henne!
Pa bussen till Geraldine hade vi fragesport om sadant som vi hade lart oss sapass langt pa resan o tyvarr forlorade mitt lag sa val framme i Geraldine fick vi som straff att stalla oss i ett gatuhorn o sjunga Svenska nationalsangen tva ganger. Ganska milt straff o vi va grymma! =P
Pa kvallen tog vi det lugnt!

Torsdag 17 Geraldine- Lake Tekapo
Nar vi kom fram till Lake Tekapo hade personalen som jobbat pa boendet som vi skulle stanna pa gjort en miss sa vi fick inte bo dar utan vi fick istallet bo pa ett jatte flott stalle! Va en jatte stor lagenhet med brasa o sjukt fin utsikt over sjon! Klart det basta boendet vi haft!!
Jag, Sarah o Kim tog en promenad genom byn till en jatte sot liten kyrka som lag pa en udde ute i sjon. Dit kommer manga asiater for att gifta sig. Pa kvallen bjod Elisabeth, Rob o Phillip hem oss till deras lagenhet o det bjods pa mingel, vin o snacks=)
Idag tog alla mina pengar slut! Hade bara 35 kronor kvar i planboken.Fredag 18 Lake Tekapo- Queenstown
Idag akte vi till MT Cook o vandra en 45 minuters promenad till Kea Point som lag ganska nara berget o tog nagra kort! Va jatte fint! Nar vi kom till Queenstown tog jag det bara lugnt!


Lordag 19 Queenstown
Idag akte vi till Arrowtown o besokte Chinese settlement dar kineserna bodde forr nar de letade guld! Va pytte sma stenhus utan ljus o jatte hemskt. Kollade aven lite i byn, va jatte sot kandes som en kuststad med sma butiker=) Sen akte vi till Kawarau Bridge Bungy som e NZ forsta bungystalle. Klas skulle hoppa men han fick inte tid foran vid fyra sa vi akte till The big picture dar vi skulle ha provat pa olika viner men personalen som jobbade dar va sa otrevliga sa vi sket i det o akte till en frukt o gronsaksmarknad o de andra kopte glass. Det fanns en jatte fin rostradgard dar! Efter det akte vi tillbaka till bungyn o Klas hoppade=)
Nar vi kom tillbaka till varat boende gick jag ut pa en promenad langst hamnen o gick runt en udde o i mitten av udden lag Queenstown Gardens. Gick hem, gjorde mig iordning o gick bort till Robin o Alina. Jonas, Sofi, Mia o Simon va ocksa dar. De andra i klassen hade bokat barrunda har men det va vi som inte hade pengar eller inte ville folja med som va hemma hos Robin. Jag, Sofi, Mia, Simon o Jonas gick till Altitude som va en pub i stan. Alla andra i klassen va ocksa dar. Jag, Sofi, Mia o Simon spelade ett fotbollsspel o jag o Sofi vann, tva ganger!!=D Nar de andra i klassen gick smog vi efter dem till deras nasta stalle men det va sappas litet o trakigt sa jag o Sofi gick hem.

Sondag 20 Queenstown
Idag tog jag en langpromenad uppfor ett berg o sen langst kustvagen o till Queenstowns Garden. Sen tog jag o Sarah en till promenad langst hamnen o drack kaffe pa ett cafe som lag precis vid vattnet. Jatte mysigt! Queenstowns hamn o kust va klart det basta pa hela resan! Det gar att gora roliga saker utan pengar=)Mandag 21 Queenstown-Fox Glaciers
Idag akte vi atta timmars bussresa tills vi antligen kom fram till det hostel som vi skulle bo pa. Det va det mest ofrasha o ackligaste stalle jag nagonsin har vart pa! Pa toan lag det kondomer o papper over hela golvet, inget papper i toarullarna, Sarah hitta ett kondompapper i sin sang o flera stycken hittade vita piller under deras sangar, koket va jatte ofrasht o det va mogel i hela huset sa det stank bajs!! O har va vi tvungna att sova inatt!
Fanns absolut ingenting att gora i denna by sa vi fick sitta pa ackelhostlet o kolla pa tv.

Tisdag 22 Fox Glaciers
Idag akte vi till Fox Glaciers o vandrade en liten bit tills vi kom fram till foten av glacieren. Va en liten besvikelse o inte alls sa fint som jag trodde.
Nar vi akte tillbaka till hoslet sag larana hur ackligt det va dar sa vi fick flytta till det stallet som de sov pa utan att de betalade hostlet for den natten vi sov dar. Agaren till hostlet stallde till en himla scen o ringde runt till alla boenden i Fox Glaciers o varnade for oss svenskar o skoll pa oss for att hans hostel va vidrigt. Senare blandade han ocksa in polisen o advokater o sa att han hade bildbevis pa oss nar vi pajar hans hostel sa vi akte dit for att prata med honom o se bilderna, da vagade han inte ens komma ner o prata med oss. Skitstalle! Men det hande inget mer med den saken sen.
Nar vi hade packat upp pa det andra stallet som va rena rama paradiset i jamforelse akte vi till Lake Matheson som det skulle spegla sig valdigt bra i, men vattnet va inte stilla sa blev inga jatte bra bilder! Sen akte vi till Gillespies beach som va en fin stenstrand o satt dar o kikade ut over havet.

Fox Glacier
Lake Matheson


Onsdag 23 Fox Glaciers-Punakaiki
Idag va det ocks[ en lang bussresa. Vi stannade till i Hokitika o at. Den byn e kant for sina punamu (greenstone). Efter en lang resa kom vi fram till Punakaiki Pancake Rocks. Sag jatte haftigt ut med alla klippor som hade formats sa efter vattnet! Darefter akte vi till vart boende som va placerat mitt ute i ingenstans, utan tv, utan mottagning pa mobilen o jatte langt till narmsta cafe. Dessutom va det ruskigt laskigt att sova dar, fick karar i hela kroppen nar vi lag dar o forsokte sova! Till och med laskigare an i Hanmer Springs! Jag o Sarah tog en promenad ner till standen som va jatte fin! 


Torsdag 24 Punakaiki-Nelson
Idag bar det antligen av tillbaka till Nelson!! Har vart en rolig resa, men samtigt blev jag valdigt besviken. Om man haft mer pengar hade den nog blivit roligare! Va valdigt mycket bussakande o snabba besok pa vardera stalle. Det va inte manga saker som ingick i resan sa det va jatte trakigt o dyrt! Om vi hade fatt mer information om allt som te.x. hur mycket pengar man skulle ha med sig, ingar nagra aktiviteter i resan, va ska man packa med sig men ingeting fick vi reda pa innan vi akte sa det va daligt. Det sista ville jag bara tillbaka till Nelson igen. Men har vart underbara naturupplevelser o i helhet har allt vart bra!
   


tjingeling!

Idag kom Sophie över med sina väskor o så för hon ska sova här=) Vi gick ner till Queensgarden o förbättrade solbrännan (har ingen, men försökte förbättra den ialladall!:P) Sen gick vi o köpte glass o satte oss på en bänk utanför våran lägenhet. Därefter gick vi till Kats hus o hälsade på o drack kaffe. Därefter gick vi hem o packade inför 11 dagars trippen som vi påbörjar imorgon=) Det e så svårt att veta va man ska ha med sig! Men efter många om o med blev jag äntligen klar!
Sen gick jag o Sarah på en långpromenad på en o en halv timme runt o på ett berg! Det va jätte skönt! Så nu blir det lugn o ro resten av kvällen o ladda upp inför morgondagens äventyr!


Tsunamivarning!

Inatt blev jag väckt av Angelica som kommer inspringandes i rummet o säger att Japan har fått en jätte stor jordbävning på skala 8.9, den näst största jordbävningen som har ägt rum i modern tid, o att den har orsakat tsunamivarning i hela pacificområdet, inkluderad NZ. Jag, Angelica, Anton o Jonas började fort som tusan packa alla nödvändigheter o bestämde att vi skulle gå upp på centre of nz o sova där för att få skydd för tsunamin. Men sen hörde vi att det va ca en meters våg som skulle drabba NZ så vi gick upp till lägenheten igen o kolla på nycketerna ifall det skulle ändras. Men hade fortfarande allt packat ifall. Vi kunde inte sova efter denna chock, va rätt skärrad! Inte förän vid sex tiden på morgonen kunde vi slappna av lite o få lite sömn.
Inte nog med att vi har fått tsunamivarning så e det också beräknad att runt den 14-25 mars någon gång kommer det att komma en mindre jordbävning här i Nelson. Hoppas på att det inte stämmer! Om vi har tur kommer inte jordbävningen över huvud taget o ifall den kommer hoppas jag på att den kommer mednas vi e på våran 11 dagars tripp på sydön som börjar den 14. Men det e inte 100% att det verkligen kommer komma en jordbävning här, men vi ska förberedda allt ifall att. E lite smått nervös nu när jag e här! Pratade med en kille igår som jobbade med jordbävningar o vulkaner o han sa att det inte va nån fara o att han inte ens trodde att det skulle komma någon, så jag hoppas att han har rätt! Det har inte vart nått på nyheterna om det, det e en här som har förutspått denna jordbävning så man vet inte riktigt va man ska tro. Så det e ingen jätte säker källa som det kommer ifrån. 

 


Crusaders vs Brumbles!

Idag tog Todd med oss till ett ställe två timmar från Nelson där vi skulle forsränna! Det va sjukt kul!! Jag, Kat, Robin, Jonas, Klas o Anton hamnade i en båt tillsammans med våran guide Lisa. Hon hittade på massa roliga lekar o grejer när vi va i båten o då på de lugnare ställerna. Vi fick te.x. båten att stå rakt upp genom att alla satt längst bak på båten o lutade sig bakåt samtidigt som två rodde så att vi snurrade runt, det slutade med att vi alla ramlade i vattnet:P Vi hade också en tävling om vem som kunde hålla balansen bäst. Då fick två stycken stå på vardera sida om båten mednas de andra snurrade runt båtenmed hjälp av årorna o den som ramlade i först förlorade. Jag va inte speciallt bra på det, kom inte ens upp på fötter innan jag trillade i hehe. Vi fick också hoppa från klippor! Jag va modig o hoppade från den högsta klippan som va på 10-11 meter efter att jag hoppade från 5-6 meter. Grymt! Forsränning e någonting som jag absolut vill göra om, det va ruskigt roligt!!
Efter skolan gjorde vi oss snabbt iordning o sen mötte vi upp massa i klassen o gick för att se en rygbymatch där Crusaders (NZ näst bäste lag efter All blacks) mötte Brumbies (ett austalienskt lag). Va roligt att se men de hade inga kommentatorer o va ingen power när Crusaders fick mål direkt. Men det va jätte roligt att få ha sett en riktig rugbymatch o Crusaders vann tillslut!!=) Efter matchen gick vi hem till Billes hus o förfesta innan vi gick ut till Little rock för att fira vinsten:P Har haft en alldeles alldeles underbar dag!!! Life is god!

Forsränningen!
Rugbyn!


Dessa tändes varje gång Crusaiders gjorde mål!


Crusaders e de röd/svarta=)


Spännande morgon!

Idag vid halv 10 på morgonen tjöt brandalarmet i hela huset så vi va tvungna att utrymma alla hus. Dock trodde vi att Jaquie hade ännu en brandövning så vi tog det jätte lugnt ner o när vi kom ner hade Jonas brödrost gått sönder o det va den som orsakade brandalarmet:P Det luktade jätte bränt o va vit rök på nedrevåningen. Brandbilen kom! Det var jätte humoristiskt tyckte alla vi i klassen att en liten brödrost hade vart orsaken till allt ståhej o att det va Jonas brödrost va ännu roligare=D
Sen hade vi lektion med Mike o fick lära oss några Maori legender o även spela upp några sketcher om det han berättade i Queensgarden. Han har jämt så roliga lektioner=)
Efter skolan fortsatte vi att grejja med presentationen, det e det enda vi har gjort de senaste dagarna:P Vi satte oss på en gräsplätt o hade köpt med oss chokladpraliner från ett chokladcafé här o fikade lite innan vi började arbeta. Men nu har vi kommit en bra bit så det känns skönt, men e fortfarande mycket kvar att göra!!
Tog även en liten sväng på stan o kika! Köpte mig en kjol=)
PÅ kvällningen gick jag o Sarah på en rask långpromenad på centre of NZ o tog massa kort över Nelson. Va jätte mysigt=)Bilder från promenaden!Ännu mera plugg!

Idag hade vi debatten i skolan, va inte alls taggad inför detta idag. Men det va roligt när det väl va ens egen tur o det var roligt att lyssna på alla andra!! Tyvärr förlorade våran grupp mot de som va för 1080 så det va lite trist=) 
Efter skolan åkte några av oss till en kille som gör maori o andra taueringar o pratade lite med honom. E lite sugen på att göra en här=) Men får se hur det blir!
När vi kom hem satte vi oss o greja med presentationen igen. Går sakta men säkert framåt! Börjar bli lite stressad inför den! Känns som om vi har tatt oss lite vatten över huvudet, men får kämpa o hoppas på att vi hinner med allt!!=)


Pluggeliplugg!

Idag hade vi lektion inomhus med Mark o vi gick igenom vad ekoturism är o även diskutera omkring det ämnet. Va riktigt intressant o roligt! Men det e så sjukt hemskt för här på NZ andvänder de sig av 1080 som är ett gift som dödar alla pungråttor, råttor o det de kallar skadedjur här. Det är i form av pellets så även hundar o andra oskyldiga djur dör av det. På denna hemsida kan ni gå in o kolla på hur det går till!! E jätte hemskt!! Tryck på fliken Watch a 10 minute previuw så kommer filmen upp.

 http://thegrafboys.org/a-shadow-of-doubt.html

Vi fick även fyra olika ämnen inom ekoturism att välja mellan (Långa flygresor, Delfinsim/valsafari i Kaikoura, Musselodlingar eller 1080) som vi ska debutera om imorgon. Om vi tycker det är possitivt eller negativt med de olika ämnena o jag tillsammans med Sarah o Bille valde den negativa sidan om just 1080!! Så får hålla tummarna att vi vinner:P
Efter skolan satte jag, Sarah o Sophie oss ned o började skriva på/ o planera inför presentationen som vi ska ha i slutet av skolan här. Våran kommer troligtvis bli grym!! Om vi hinner med allt vi har tänkt;) Så vi har suttit med detta änna in på kvällen o därefter tog jag o Sarah oss en promenad till stadion som rugbymatchen ska äga rum för att se vart den låg=)


Mt Arthur!

Idag tog Rob med oss till Kahurangi Nationalpark o Mt Arthur som vi besteg. Todd skulle egentligen också följt med men han har skadat foten så han kunde inte gå. Tog oss 50 minuter att gå upp till toppen som va på 1310 meters höjd, men vi började också vandringen på 1000 meter så va inte jätte långt att vandra o detta va ingenting jämfört med Tongariro. Det e nog inget;) Det gick inte lika mycket uppför på en gång utan det va mer plant uppför så det va skönt!=) Det va sjukt fin utsikt på toppen. Vi stannade o åt lunch där innan vi gick tillbaka till bussen.
Nu ska vi gå o handla sen blir det nog lugnt ikväll.

På parkeringen sprang det omkring en Wekas (Native woodhen) jätte söt o tyckte den såg ut som en blandning mellan Kiwifågel o anka=)


Hitta till och med lite snö på vägen upp!!


Uppe på toppen!!!=DPå gång igen!

Idag kom Elin över o vi satte oss med examensarbetet. Nu har vi inte alls mycket kvar! Hejja oss! Sen tog vi en promenad till Isite o köpte biljetter till en rugbymatch som e på fredag. Ska bli roligt att få se en match på riktigt iomed att det e NZ nationalsport! Sen gick vi till donken o åt. Vi hade planerat att gå ut o gå, men just nu spöregnar det så hoppas att det blir fint snart annars får jag spara mig tills imorgon då vi ska vandra på Mt Arthur om vädret tillåter det! Hoppas, hoppas, hoppas att det blir fint imorgon! Märks att det börjar bli höst nu, har nästan regnat varje dag nu:/ Tillslut sket jag o Angelica i vädret o gick ut på en promenad ändå o då slutade det regna efter en liten stund. Va jätte skönt att komma ut=)  


Slapp dag!

Idag mår jag som jag förtjänar efter gårdagens festande:P Men det e det värt för det va riktigt roligt igår! Så idag har det bara vart en slappardag o vi har inte rört oss ifrån lägenheten mer än att vi gått till affären o tillbaka hehe. Ikväll ska vi kolla på "Somethings gotta give" o fortsätta att vara bakfulla=)


Maskerad!

Idag var det egentligen tänkt att vi skulle ut o vandrat i 3-4 timmar. Men det blev inställt på grund av regn o storm så vi fick kolla på en dokumentär om en kille som skulle paddla med kajak från Australien till Nz. Men han dog när det va 3 mil kvar så den va rätt deprimerande! Idiotiskt enligt mig att ge sig ut ensam på stormande vatten!!
 Jag hoppas att vi får göra denna vandring en annan gång. Va verkligen peppad på att vandra!
Efter skolan satt jag, Sarah o Sophie o diskuterade va vi ska ha med i presentationen o grejade lite med det, Därefter gjorde vi oss iordning till kvällens maskerad som Angelica bjöd på. Va riktigt roligt o jag kädde ut mig till en leopard (va rätt svårt att ta bort alla fläckarna efteråt!!) Vi körde lite lekar, drack, tjata o dansa hemma hos therese innan vi gick ut till Little rock o shaka loss! Alla va så roligt utklädda så här nedanför visas förslag på några av oss alla som va med=) Fick med mig en hatt hem fran Little rock så det e nice=)! Har haft en mycket trevlig kväll!

Jag:P
 

Musse o Mimmi=)


Hulken o piraten


Vi äter upp de stackars fåren:P


Golden bay!

Igår skulle vi åkt på morgonen till Golden bay men på grund av regn o storm flyttades resan fram till tolv. När vi väl va på väg krockade vi två gånger med bussen under två timmars tid. Den första gången körde han in med vänstra framsidan in i en klippvägg o den andra gången körde han in med högra framsidan in i en brokant. E lite smått nervös när Rob (som chauffören heter) kör o han ska köra oss runt på sydön i 11 dagar. Får se om man överlever detta:P
Första stoppet på Golden bay va på Waikoropupu springs som tydligen e världens klaraste o fräshaste vatten. Va väldigt fint där o tog en liten stund att promenera runt! Sen åkte vi in till Takaka o lyssna på en gubbe som ägde ett bryggeri o gjorde alltifrån vin till whiskey o likör med honungssmak på allt. Fick provsmaka whiskey, whiskeyblandning o en shot men jag tyckte inte att någon va speciellt god, kan bero på att jag inte gillar whiskey;P Därefter åkte vi till vårt hostel Sans souci in, det va ett väldigt mysigt o fint hostel o de hade en underbar frukost där!! Vi packade upp lite innan vi gick ner till stranden o kolla efter fina snäckor, hittade tre stycken! Såg även ett huvud från en liten haj ligga uppspolat.
På kvällen gick vi till en restaurang i närheten, men maten där smakade skit. Jag köpte fish´n chips men fisken smakade exakt som hur en hamster luktar så jag gav min fisk till en katt som satt o tiggde. Beställde också in vitlöksbröd för jag blev inte mätt på bara pommes. Tänkte att det kunde de inte misslyckas med, men jo det kunde dem!! Va det vidrigaste stället jag någonsin vart på! Va väldigt många i klassen som blev dåliga efter maten där.

Waikoropupu springs
Hajen på stranden


Idag åkte vi till Wharariki beach som va en jätte fin strand med massa vita sanddyner. Därefter åkte vi vidare till Farewell Spit (denna gången utan massa strandsatta valar!) Men det kändes inte bra i magen att komma dit igen, förknippar nog fortfarande den stranden med de stackars valarna o deras sorgsna läten. Sen åkte vi tillbaka till Nelson o vi gick o handla.
På kvällen va det brandövning o i sammanband med det blev vi uttvingade till Nicau appartments 5 års kalas som Jaque hade ordnat. Men jag lyckades smita!! Hade ingen lust över huvud taget att delta i det. 
Så ikväll blir det lugn o ro framför tvn.

Wharariki beach
Farewell Spit


Ka mate!

Idag kom två maorier till klassen o lärde oss några sånger på maoriska exempelvis en välkomstsång, va sjukt roligt att lära sig!!! Sen berättade de även om Ka mate som är en av deras "Hakor" (krigsdanser) o just denna haka får endast männen genomföra, men kvinnorna får stå bakom o göra lite mer feminina steg. Dem genomför denna dans innan rugby matscher (mest känd), högtider eller när någon dör. Ka mate gjordes av Te Roaparaha som var en mycket känd maoriekrigare o kung här på NZ o den handlar om hur Te Roapapraha gömde sig från sina fiender men blev i slutändan mördad.
Vi fick lära oss denna krigsdans o texten som man ropar ut. Det va bara tråkigt att vi tjejer inte fick göra så mycket iomed att det va en killhaka. Jag filmade våran dans men kan tyvärr inte lägga upp den här så jag länkar istället till Black Hawks (NZ kända rugbylag) när dem genomför den på ett lite mer proffsigt sätt;)

http://www.youtube.com/watch?v=tdMCAV6Yd0Y&feature=related

Efter skolan gick vi på stan o kika o köpte resten av sakerna som vi ska ha på Angelicas födelsedagsmaskerad på fredag. Sen gick vi upp till bergsborna o gratulerade Lisa som fyller år idag. Grattis! Men jag o Sarah stannade inte så länge då vi skulle hem o packa inför morgondagens äventyr i Golden bay, där vi ska sova över en natt. 
De har ingen framförhållning över huvud taget här i NZ då det inte är någon som har informerat oss om vad vi ska ha med oss, hur vi ska göra med mat m.m dessa dagar. Så vi fick fråga busschuaffören om allting. E inte första gången man inte får reda på nått. Det e detta de kallar kiwistyle, att bara va spontana, men ibland vill man ha reda på saker när man ska ut på saker. 

Ha det så bra!!!


RSS 2.0