Dagens goda gärning!!

Igår träffade jag, Angelica o Sarah upp Robin o Alina o vi tog oss en promenad till Marae o Maoriernas Kai food festival o gick omkring o kolla va det fanns för spännande mat. Köpte dock bara en hallonsmoothie som va jätte god. Vi fick även se när några maorier uppdrädde med sång o dans o killarna visade även Hakan som är är en dans som man utför innan en rugbymatch. På killhakan får absolut inga tjejer vara med, vet inte varför men så e det=) Det va roligt att se lite olika matkulturer!!
På kvällen gjorde sig jag, Sarah o Angelica oss iordning för utgång. När vi va sminkade o klara ringde Sophie o frågade om vi ville följa med ut o rädda valar som hade strandat. Det va Kyle, en av lärarna från Abel Tasman som hade frågat Sophie om några i klassen ville följa med o jag o Angelica föjlde självklart med, vilken upplevelse, tillsammans med Robin o Sophie. Kyle hade också med sig en kompis som hette Harley. Vi hade ingen aning om vart vi skulle åka eller hur länge det skulle ta att åka dit så efter två o en halv timme kom fram till en strand som hette Farewell Spit som ligger längst upp på sydöns spets. Tyvärr va det såpass mörkt när vi väl kom fram så vi kunde inget göra då. Så vi satte oss i Kyles van o drack o tjata lite innan vi kröp ner i tälten o sov.

Idag vakna vi jätte tidigt för att packa ihop tälten o sedan bege oss ner till stranden där tre grupper av grindvalar, eller pilot wales som de heter här, låg utspridda på stranden. Vi gick till den närmsta gruppen, de andra två grupperna såg vi inte då stranden va jääätte lång! Men sammanlagt va det 70-80 valar som hade strandat o vid våran grupp va det 25 stycken som vi fick ta hand om. Vi fick springa med vattenhinkar för att kyla ner alla valarna, gräva gropar för att det ska bli bekvämare för dem att ligga ner o se till så att de håller sig fuktiga tills tidvattnet kommer såpass högt så att valarna kan simma iväg. Vi hade jätte tur med vädret då det regnade o va molningt så det va inte jätte brådskande med vatten. Om det hade vart sol hade många valar dött av solen o det hade vart kaus. Vi fick även rulla runt några valar som hade hamnat på sne så att de lätt kunde komma därifrån o inte drunkna. När jag höll på att gräva en grop till en val smälde han till mig med en av fram fenorna, det gjorde rätt ont, kändes som att få ett hammarslag i huvudet ungefär. De hade varnat oss innan för sjärtfenorna för de e såpass starka i dem så att de kan bryta benen i människa o i värsta fall döda en om de får ett bra slag, så man fick va väldigt försiktig o hålla sig på avstånd från stjärtfenorna!! De e brutalt starka men vilka mäktiga varelser!! 
När tidvattnet äntligen kom va vi tvungna att hålla in valarna tills alla valarna va i vattnet annars va riksken att de skulle komma tillbaka o stranda igen om de saknar någon i gruppen. Så när alla valarna va i vattnet o kunde röra sig såg vi en båt komma med de andra strandsatta valarna som låg längre bort, så då släppte vi våra valar o de blev jätte glada!!=) Det va så fint att se dem dyka o leka med varandra! Va förvånandsvärt lätt att hålla emot en val, de va väldigt lugna av sig men hade de bestämt sig för nått va det svårare att hålla emot!! Det va ingen val i våran grupp som dog, men tyvärr dog tre valar en längre bit bort.
Valarna hade börjat simma upp i fredags då en val hade fastnat i en grotta o de andra skulle komma för att hjälpa den men de fastnade på stranden de också, så varje dag nu hade de kommit tillbaka till stranden o totalt 13 valar har dött än så länge. Jag hoppas verkligen inte att de kommer tillbaka till stranden mer, va så hemskt att se o jag hade gråten i halsen hela tiden. Det va det mest fantastiska men samtidigt det hemskaste jag har vart med om, att få se dessa valar kämpa för sina liv o prata med varandra. De låter lite som delfiner o känns som gummi.
Detta vå dagens goda gärning o det tog oss fem timmar att få i valarna i vattnet!

Detta klipp är från idag på våran strand!
http://www.3news.co.nz/Anxious-wait-for-whale-rescuers-as-low-tide-approaches-/tabid/1216/articleID/197325/Default.aspx?sms_ss=facebook&at_xt=4d4e33bd766bd65c%2C0

Vill också gratulera min kära lilla far som fyller år idag!! Hurra! Hurra! Hurra!!

Några av valarna vi räddade, de hade blöta handdukar på sig för att behålla fukten längre.


 

Detta va en liten bäbisval som va livrädd o låg o skakade o blödde på fenan, va så synd om dem!!


Detta e valräddarteamet!


Kommentarer
Postat av: sabina

Oj vilken mäktig upplevelse. Bra jobbat! :D

2011-02-06 @ 08:16:12
URL: http://oxles.blogg.se/
Postat av: jossebobo

GRYYYYYMT!!! wow va stort, bra jobbat=)'många kramar

2011-02-06 @ 19:04:05
Postat av: Mamma

Hej kära frida..vilken dag du fick uppleva..Stackars valar..men ni räddade ju många..Rosor till alla som var med..Henk fyller ju 30 på söndag vill ni vara med på presenten så skriver jag från dig och Mattias...Kram mamma

2011-02-06 @ 21:01:48
Postat av: Frida

Ja det va jätte häftigt! Ja du kan skriva med oss på den=) Ha det så bra! kram

2011-02-06 @ 21:19:58
URL: http://vorathiel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0